Cursusaanbod voor apothekers

Wij bieden hoogwaardig, onafhankelijk postacademisch onderwijs om uw kennis te verdiepen en uw vaardigheden verder te ontwikkelen. Onze cursussen zijn ontwikkeld volgens de nieuwste didactische inzichten in samenwerking met de farmacie-opleidingen van de universiteiten van Groningen, Leiden en Utrecht. De cursussen zijn zo opgezet dat u de opgedane kennis direct in de praktijk kunt toepassen. Zo willen wij u ondersteunen in uw rol als zorgverlener.

Bekijk cursussen

apotheker

Uitgelicht

Actueel

kwetsbare ouderen

Nieuw: Symposium: Kwetsbare ouderen – een toenemende zorg

Weet u wat een kwetsbare oudere is en waaraan je die kunt herkennen? Weet welke consequenties  ouder worden in algemene zin heeft voor de behandeling van ziekteprocessen en het gebruik van geneesmiddelen daarbij? Wat is de rol van de apotheker bij de behandeling van ziektebeelden als de ziekte van Parkinson, CVRM en dementie en hoe kunt u kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers op hun niveau begeleiden? Deze en nog meer onderwerpen komen aan bod in het symposium Kwetsbare ouderen – een toenemende zorg. Het symposium is  op 28 sept 2022 en organiseren wij samen met de SIG kwetsbare ouderen van de KNMP.
Naar informatie en inschrijven

 

communicatie

Communiceren kun je leren

Aan een patiënt uitleggen hoe hij het best zijn antibioticum kan innemen. Met een medisch specialist overleggen over een lastig recept. Of je apotheekteam meekrijgen in een innovatief idee. Een apotheker moet in al deze situaties over de juiste communicatieve vaardigheden beschikken. In de praktijk blijkt telkens weer dat we weten wat we willen vertellen, maar worden we nu eigenlijk wel goed begrepen?  
Het lijkt een open deur, een nascholing over beter communiceren. Maar als een proces in de apotheek minder goed loopt, is er vaak wel iemand die roept dat het aan de communicatie ligt. Maar wat gaat er dan precies mis? En hoe verbeter je de communicatie? 
Joep den Dries, en twee van onze docenten, Lucie Douwes Dekker en Rik Bes, over communicatie. 
Lees interview

Polyfarmacie ouderen

Hoe bereik ik een optimaal medicatieregime?

Niet te veel medicatie, maar ook niet te weinig en goed op elkaar afgestemd. Deprescribing in de praktijk brengen is soms lastig. Apothekers baseren zich vaak teveel op richtlijnen en de arts is niet altijd bereid voorgestelde interventies over te nemen. Maar door adviezen te koppelen aan de klachten van de patiënt, leiden medicatiereviews vaker tot een optimaal medicatieregime. In PAO Actueel specialist ouderengeneeskunde Sharon Moerman, klinisch geriater en klinisch farmacoloog Clara Drenth en internist en klinisch farmacoloog Melvin Lafeber over hoe je een optimaal medicatieregime bereikt. 
Lees interview 
Cursus: Demedicaliseren bij (kwetsbare) ouderen
Cursus: Samenwerken als sleutel: patiëntgerichte aanpak bij optimaliseren polyfarmacie bij ouderen

Inschrijven  cursusaanbod

Wilt u wekelijks op de hoogte blijven van ons cursusaanbod? Meld u dan aan.

AANMELDEN OM CURSUSAANBOD TE ONTVANGEN