Small-6: De overgang en de hormonale rollercoaster van de vrouw

Gedurende het hele leven spelen hormonen, of juist het ontbreken van hormonen, een belangrijke rol in het leven van de vrouw. Zelfs al op zeer jonge leeftijd kan dit voor problemen zorgen. In de puberteit verandert de hormoonhuishouding, beginnen de menstruaties, en in de hele fertiele levensfase kunnen hormonen de oorzaak zijn van vele gynaecologische klachten. 

Zo rond het 45ste jaar begint de overgang, een periode die zich manifesteert met veranderingen op niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal gebied. Een zeer ingrijpende periode in het leven van de vrouw. Vrouwen komen vaak in een rollercoaster terecht doordat er een scala aan klachten kan ontstaan. Vrouwen weten vaak niet wat ze overkomt, doordat kennis over de overgang  ontbreekt, met alle gevolgen van dien. Zij lopen vaak te lang door met klachten, lopen dan aan alle kanten vast en op het werk kan dit ook tot problemen leiden. Uit cijfers is gebleken dat het ziekteverzuim het hoogst is in deze leeftijdscategorie en dat 35% van het arbeidsverzuim van deze vrouwen veroorzaakt wordt door klachten die rechtstreeks gerelateerd zijn aan de overgang, maar niet als dusdanig worden gediagnosticeerd. Zij zitten daardoor thuis met de verkeerde diagnose, veelal burn-out, en daardoor ook de verkeerde behandeling. 

Na de menopauze, de laatste menstruatie, is de oestrogeenproductie volledig gestopt in de ovaria en kunnen er niet alleen nog meer klachten ontstaan, maar nemen ook diverse gezondheidsrisico’s toe. Overgangsklachten zijn goed te behandelen, maar over bijvoorbeeld hormoon suppletie therapie is nog teveel onterechte angst bij vrouwen en professionals. 
 

Leerdoelen

Na het volgen van de scholing:

  •   bent u op de hoogte van gynaecologische en hormonale problemen én behandelingen bij de vrouw
  •   weet u welke informatie u kunt geven over de voorgeschreven medicatie bij hormonale problematiek en welke begeleiding  en /of ondersteuning helpend kan zijn
  •  bent u in staat als werkgever/leidinggevende de (hormonale) problemen van vrouwelijke werknemers te begrijpen en daarmee goed om te kunnen gaan. Met als gevolg vaak: een daling van het ziekteverzuim   
     
Programma

  9:00 uur    Ontvangst
  9:30 uur    Voorstellen en bespreken inhoud
  9:40 uur     Anatomie, fysiologie, definities, klachten tot menarche  
10:00 uur    Hormonale problemen vanaf puberteit tot overgang 
10:30 uur    Anticonceptie
10:45 uur    Pauze
11.00 uur    Overgang, menopauze en hormoontherapie
11.45 uur    Na de menopauze
12.30 uur    Vragen
12.45 uur    Evaluatie en afsluiting

 

Gerelateerde cursussen

Small-6: Migraine

Tijdens deze cursus zal aan de hand van de pathofysiologie van migraine de werking en het eventuele bijwerkingsprofiel van verschillende vormen van antimigraine medicatie worden doorgenomen.