Efficiënt Vergaderen en leiden van vruchtbaar werkoverleg

Doelgroep en accreditatie
Openbaar Apothekers – 6 uur (in aanvraag)
Poliklinisch Apothekers – 6 uur (in aanvraag)
Ziekenhuisapothekers – 6 uur (in aanvraag)
CanMEDS
Samenwerken – 100% (6 uur)
Docenten
Lucie Douwes Dekker
of
Theo Bollerman
Efficiënt Vergaderen en leiden van vruchtbaar werkoverleg
Als apotheker maakt u vaak deel uit van of geeft u leiding aan o.a. een werkoverleg, werkgroep, commissie, zorgverlenersoverleg of managementteam. Het vergaderen en afstemmen kan veel tijd kosten. Tijdens de workshop Efficiënt vergaderen en leiden van vruchtbaar werkoverleg krijgt u veel concrete en direct toepasbare tips en hulpmiddelen om de bijeenkomsten doeltreffend en efficiënt te laten verlopen.
Door enkele veranderingen aan te brengen op vier niveaus tegelijk kan een verbluffende winst worden behaald. Allereerst dient nagedacht te worden over de groepsgrootte en welke consequenties deze heeft voor de te halen doestellingen. Ten tweede dient naar de agenda gekeken te worden. Is duidelijk hoe deelnemers zich dienen voor te breiden en welke inbreng en denkkracht van ze verwacht wordt voor en tijdens de bijeenkomst? Ten derde gaat het om de eigen voorbereiding als deelnemer. Hoe kan je, indien gewenst, de meeste invloed uitoefenen? Ten vierde voorziet de workshop in het verschaffen van alle tips en tricks voor voorzitters om hun technisch gespreksleiderschap te vervolmaken. Bovendien verschaft de workshop een belangrijk instrument om in korte tijd met de vergadergroep de gewenste vergadercultuur vast te leggen. Hierbij kan gedacht worden aan hoe om te gaan met de goedkeuring van de notulen, de rondvraag, wat ter tafel komt, welke eisen gesteld worden aan de informatieoverdracht en gastsprekers en welke verslaglegging wordt verwacht.
Omdat efficiënt werkoverleg weer specifieke eisen stelt aan de leidinggevende is dit type vergadering een apart onderdeel van de workshop.
De workshop is interactief met een groepsgrootte van maximaal 14 personen. Elke deelnemer wordt gevraagd om casuïstiek, problemen en voorbeelden in te brengen, zodat u van elkaars praktijkvoorbeelden kunt leren.
Na afloop van de nascholing kunt u het geleerde meteen toepassen in uw eigen praktijk.
Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met Lucie Douwes Dekker en Theo Bollerman van het Communicatie Advies Bureau mr JATh Bollerman en JL Douwes Dekker, arts
Leerdoelen
- Vergaderingen en overlegsituaties zo effectief en efficiënt mogelijk voorbereiden;
- Leidinggeven aan vergaderingen en als deelnemer invloed uitoefenen;
- Omgaan met handige hulpmiddelen als het VAB model, de timemanagement agenda, de cultuurvastlegging, de voorlegger;
Programma-onderdelen
- Kennismaking en inleiding – Voorwaarden voor efficiënt vergaderen
- Inventarisatie van vraagstukken en situaties in de praktijk met nabespreking
- Groepsgrootte en voorbereiding
- Optimalisering van de voorbereiding – de gestructureerde agenda
- Doelstellingen – VAB i.p.v. BOB
- Vraagstellingen
- Vergaderstukken en notulen
- De rol van de voorzitter – gespreksleiderschap
- Casus vergaderreglement – Oefening met wisselend voorzitterschap
- Het werkoverleg – casus
- Beïnvloedings-strategieën en omgaan met lastige vragen/ personen
Quote docent
Hoe met wat kleine ingrepen bevredigende overleggen te verkrijgen. Onbevredigende vergaderingen baten niet en schaden wel!