Antistolling praktisch toegepast in de eerste lijn

Tijdens de workshop Antistolling  praktisch toegepast in de eerste lijn wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan vragen die actueel en relevant zijn voor de individuele beroepsuitoefening. 
 

Antistolling
Antistolling is momenteel een veelbesproken onderwerp. Dankzij de komst van de DOAC’s is het stollingsveld sterk aan het veranderen en ook de spelers daarin. De apotheker komt veel actuele vragen over antistolling tegen zoals:

  • In welke situaties is een combinatie van twee of soms zelfs 3 antistollingsmiddelen gerechtvaardigd? 
  • Welke middelen hebben de voorkeur en hoe lang moeten deze worden gegeven?
  • Welke combinaties zijn rationeel en welke niet?

De apotheker kan een belangrijke rol spelen in de begeleiding van DOAC-gebruikers. Therapietrouw is hierbij essentieel. Het programma bestaat uit de volgende drie onderdelen

Sessie 1: Hoe kom je tot de keuze voor een bepaalde DOAC? 
In deze sessie zal de huidige stand van de wetenschap worden besproken en zullen de verschillende DOAC’s op een aantal belangrijke aspecten worden vergeleken, bijvoorbeeld therapietrouw, werkingsmechanismen, indicaties, contra-indicaties en interacties. Tevens worden handvatten geboden om de kennis direct toe te passen in een FTO-setting met concrete aandachtspunten voor de praktijk. 

Sessie 2: Wanneer is de combinatie van een DOAC met een trombocytenaggregatieremmer gerechtvaardigd?
In de tweede sessie zal de huidige stand van de wetenschap worden besproken omtrent het combineren van een DOAC met een trombocytenaggregatieremmer. In deze sessie komt kort de primaire en de secundaire hemostase aan bod. Daarnaast wordt de farmacologische rationale van het combineren van DOAC’s en TAR besproken. Tot slot wordt de evidence besproken omtrent het combineren van trombocytenaggregatieremmers. Aan het einde van de sessie kunt u een goede inschatting maken in welke gevallen de combinatie gerechtvaardigd is en in welke gevallen men zou moeten kiezen voor monotherapie. 

Sessie 3: FTO-advies
In deze sessie wordt een gezamenlijke plaatsbepaling van de DOAC’s opgesteld die u direct kunt implementeren tijdens een FTO. Gezamenlijk zullen we criteria vaststellen en de verschillende middelen beoordelen. Zo krijgt u inzicht in keuzecriteria en krijgt u handvaten om regionaal medicatiebeleid op te stellen. Bovendien ontvangt u de presentatie zodat u deze direct kunt gebruiken voor een FTO in uw regio. 

Na afloop van de nascholing kunt u het geleerde meteen toepassen in uw eigen praktijk.

Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met Chiel Ebbelaar, apotheker, klinisch onderzoeker, arts i.o. Universitair docent afd. Farmaco-epidemiologie en Klinische Farmacologie, Universiteit Utrecht.

PAOFarmacie en CME-Online werken samen. Deze cursus kan worden gevolgd in combinatie met  de e-learning Antitrombotica, de basisprincipes op een rij van CME-Online.  Als u zich heeft ingeschreven ontvangt u hier informatie over. Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen Alice Bruggeman, 030-3040106 of a.bruggeman@paofarmacie.nl

Leerdoelen

Na het volgen van deze nascholing:

  • Kent u het werkingsmechanisme van de verschillende DOAC’s en VKA’s. Heeft u inzicht in de onderlinge verschillen tussen DOAC’s en VKA’s. Kunt u keuzecriteria voor DOAC's toepassen op de individuele patiënt.
  • Heeft u inzicht in de primaire en secundaire hemostase en de klinische relevantie ervan. Kent u de rationale voor het combineren van een DOAC + TAR. Kunt u een inschatting maken voor een individuele patiënt voor gecombineerde antistolling.
  • Heeft u handvatten om het onderwerp DOAC's te bespreken op een FTO. Weet u waar u rekening mee moet houden bij het toepassen van DOAC's. Kunt u voor uzelf lokaal medicatiebeleid opstellen op het gebied van DOAC's.
Programma

9.00    Ontvangst
9.30    Hoe kom je tot de keuze voor een bepaalde DOAC
10,30  Pauze
10.45  Wanneer is de combinatie van een DOAC met een 
           trombocytenaggregatieremmer gerechtvaardigd?
11.45  Opstellen gezamenlijk FTO advies
12.15  Afsluiting en take home messages
12.45  Einde cursus
 

Gerelateerde cursussen

BIG-6: Cardiaal belast

Cardiaal belast is onderdeel van de BIG-6: Klinische farmacotherapie, die u leert uw farmaceutische expertise in te zetten om de kwaliteit van de farmacotherapie te verhogen.