Opiatenverslaving, -afbouw en motiverende gespreksvoering

Cursus Opiatenverslaving, -afbouw. 
In deze cursus wordt het horizontale proces behandeld van primaire (minder/korter voorschriften) en secundaire (handelen als er problemen zijn) preventie bij opioïde afhankelijkheid. Aan de hand van neurobiologie, klinisch redeneren en medisch handelen wordt het probleem inzichtelijk gemaakt dat leidt tot verstoorde behandelrelaties. Op basis van eerdere ervaringen wordt een handreiking gedaan in hoe een succesvol opioïde-reductie programma uitgerold wordt. Tevens is er de mogelijkheid om casuïstiek in te brengen voor praktische vragen.

Motiverende gespreksvoering bij verantwoord gebruik en afbouwen van opiaten
Motivational interviewing (MI; ook wel Motiverende GespreksVoering/MGV genoemd) is een evidence-based methode voor effectieve professionele communicatie met mensen rondom gedragsverandering en persoonlijke groei.
MI biedt u een aantal instrumenten, technieken en strategieën, die u als apotheekteam kunnen helpen om de communicatie met en begeleiding van deze soms weerbarstige groep patiënten effectiever te laten verlopen.

In deze cursus wordt een theoretische basis geboden in de factoren die gepaard gaan bij het ontstaan van verslavingen. Het geeft verder inzicht in de mogelijkheden om een goed gesprek te voeren met de patiënt over het gebruik van opiaten. Voor dit gesprek geeft Motiverende gespreksvoering goede handvatten. 
Met de in de cursus geleerde theorie worden simulaties gedaan en casuïstiek geoefend en besproken. Hiermee is het na de cursus gemakkelijker situaties in de praktijk te herkennen en daarop adequaat te handelen.
 

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:
•    begrijpt u welke neurobiologische veranderingen ten grondslag liggen aan verslaving
•    heeft u inzicht in hoe deze veranderingen tot verslavingsgedrag leiden. 
•    begrijpt u door het bespreken van simulaties en het oefenen van  praktijksituaties, waarom dit gedrag een belangrijke factor is
     in het verstoren van de hulpverlener-patiënt relatie. 
•    heeft u kennis gemaakt met differentiaal diagnostisch denken bij opioïdafhankelijkheid
•    heeft u een globaal overzicht van wat MI kan betekenen voor u en/of uw team 
•    heeft u kennis gemaakt en geoefend met een aantal bruikbare technieken en strategieën vanuit MI, die toegepast kunnen worden bij
     opiatenverslaving
 

Programma
9.00-9.15      Ontvangst
9.15-10.15

-Wat kom je halen en brengen naar deze bijeenkomst
-Wat zijn opiaten en hoe leidt gebruik tot verslaving

10.15-10.45      Wat is motiverende gespreksvoering en hoe helpt MI bij het gesprek over opiaten en de afbouw daarbij?
10:45- 11.00 Pauze
11:00-12.30 Simulatiegesprekken motiverende gespreksvoering bij het gebruik van opiaten. Het geleerde in de praktijk brengen. Bredere plaatje met de praktijk benoemen
12.30- 13.00 -Rondje ‘wat heb je opgestoken; wat is bruikbaar; hoe nu verder’; wellicht, gebruik mentimeter, zodat er in de groep op gereageerd kan worden
1300 Afsluiting

 

Gerelateerde cursussen

BIG-6: Neurologie en pijn

Neurologie en pijn is onderdeel van BIG-6: Klinische farmacotherapie, die u leert uw farmaceutische expertise in te zetten om de kwaliteit van de farmacotherapie te verhogen.