Symposium leefstijlapothekers: Mentale gezondheid in eigen hand

Het is bekend dat een gezonde leefstijl zorgt voor een gezonder leven en een groter gevoel van geluk. En dat een ongezonde leefstijl lichamelijke klachten kan veroorzaken of verergeren. Chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hebben een sterkte relatie met leefstijl en leefomgeving. Er is steeds meer bewijs dat leefstijlfactoren ook een grote invloed hebben op mentale gezondheid. Leefstijlinterventies kunnen mentale klachten en zelfs psychiatrische aandoeningen aanzienlijk beïnvloeden. Zowel in de preventie als de behandeling van psychische klachten is stimuleren van een gezonde leefstijl dus cruciaal. Het vakgebied van de leefstijlpsychiatrie is dan ook in opkomst. 

Gedragsverandering is niet eenvoudig. Laat staan de bewustwording van gedachten en overtuigingen die dit gedrag veroorzaken. Bij mentale klachten, zoals depressie en burn-out, en bij diverse andere psychische aandoeningen is het extra uitdagend om goed voor jezelf te zorgen. Door bijvoorbeeld vermoeidheid, verslaving, eetlust veranderingen, moeite met initiatief nemen of door medicatiegebruik, komen mensen soms in een negatieve spiraal terecht. Goede hulp en steun bij de leefstijlverandering is dan noodzakelijk. 

‘Leefstijl en je mentale gezondheid in eigen hand’ is het onderwerp van het jaarlijkse symposium georganiseerd door De Leefstijlapothekers en PAOFarmacie. We nemen je mee naar de binnenwereld en de invloed van leefstijl hierop. Niet alleen het mentaal welbevinden van de patiënt komt aan bod. Je mag ook inzoomen op jezelf. Dit doen we in twee workshops. Burn-out preventie komt op ludieke wijze onder de aandacht. Daarnaast ga je aan de slag met Positieve Gezondheid en het Andere Gesprek (met jezelf).
Door presentaties van wetenschappers en interactieve workshops krijg je niet alleen veel nieuwe kennis, praktische handvatten en tools, maar wie weet ook inzichten over jezelf. 

Leerdoelen

Na afloop bent u bekend of weet u:
•    Welke leefstijlfactoren een bewezen positief effect hebben op de mentale gezondheid.
•    Wat de evidentie is voor leefstijlpsychiatrie? Wat betekent dit voor het gebruik van psychofarmaca.
•    Hoe leefstijlinterventies (zowel preventief als curatief) kunnen worden ingezet in de verslavingszorg (bijv. bij roken en alcoholverslaving).
•    Wat de rol is van leefstijl bij dementie (zowel preventief als curatief)
•    Hoe de apotheker kan bijdragen aan een gezonde leefstijl voor patiënten met mentale klachten,
•    Welke risicofactoren er zijn  voor het ontstaan van een burn-out
•    Wat u zelf kunt doen aan uw mentale gezondheid

Programma
8.30-9.00

Ontvangst met koffie en thee
Welkom door: Rinske Pauw (Ziekenhuisapotheker, eigenaar De Nutritheker en Intervisie met Zorg) en Ellen Willemsen (openbaar- en leefstijlapotheker)

9.00-10.00

Algemene introductie over Leefstijlpsychiatrie
Prof. Dr. Wiepke Cahn (hoogleraar Lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen aan de Universiteit Utrecht en psychiater bij het UMC Utrecht)

10.00-10.45 Leefstijl en verslavingen Thomas Knuijver (Verslavingsarts)
10.45-11.00 PAUZE
11.00-11.45 Leefstijl en dementie, Laurie den Braber (Specialist Ouderengeneeskunde, Kaderarts Psychogeriatrie )
11.45-12.00 Inleiding op workshops
12.0012.45 LUNCH
12.45-13.00 Deelnemers gaan naar zaal 1 of 2 voor workshops
13/00-14.30

Workshop Burnout preventie, Tanja ter Brake (Cabaretier, stadsdichter Amersfoort, ziekenhuisapotheker)

Workshop Positieve gezondheid, Hans Peter Jung ((Huisarts, Medisch adviseur Positieve gezondheid en regionale samenwerking HAP Afferden)

14.30-14.45 PAUZE
14.45-16.15 Workshop burnout preventie, Tanja ter Brake (Cabaretier, stadsdichter Amersfoort, ziekenhuisapotheker)

Workshop Positieve gezondheid, Hans Peter Jung (Huisarts, Medisch adviseur Positieve gezondheid en regionale samenwerking HAP Afferden)
16.15-16.30 Deelnemers gaan naar plenaire zaal
16.30-16.45 Take home message en evaluatie