De nascholing Antibiotica: klinisch onderbouwd adviseren in de 1e lijn helpt de apotheker tot een weloverwogen microbiologisch advies te komen. De nascholing gaat in op veelvoorkomende infecties in de eerste lijn, zoals urineweginfecties, huidinfecties en infecties van de luchtwegen. De meest voorkomende verwekkers van infecties komen aan de orde, evenals het spectrum dat gedekt wordt door het antibioticum en interacties met andere geneesmiddelen.
Het onderdeel Antistolling behandelt de primaire en secundaire hemostase, het werkingsmechanisme, (contra-)indicaties en interacties van de verschillende DOAC’s. Wanneer heeft welk anticoagulans de voorkeur en wanneer is de combinatie met een trombocytenaggregatieremmer rationeel? Het onderdeel Antidepressiva behandelt de farmacologie van de verschillende antidepressiva en maakt het inzichtelijk hoe u tot een goede keuze voor een individuele patiënt komt. Wanneer is afbouwen geïndiceerd en wat is hiervoor de beste strategie?.
U stelt voor beide geneesmiddelgroepen gezamenlijk een plaatsbepaling op, die u in de eigen praktijk kunt implementeren. Daarvoor krijgt u de beschikking over kant-en-klare presentaties voor het FTO.
De nascholing Communicatie bij bijwerkingen met patiënt en arts behandelt gesprekstechnieken om patiënten te informeren over bijwerkingen. De nascholing gaat ook in op de beste manier om gedurende de behandeling actief naar klachten te vragen die mogelijk door het geneesmiddel worden veroorzaakt. Na afloop kunt u de handvatten, tips en tricks uit de nascholing meteen toepassen in de praktijk.
De nascholing Coaching technieken voor patiëntenzorg geeft u inzicht in de persoonskenmerken van de kwetsbare patiënt. De docent legt de verschillende gesprekstechnieken uit voor een goede communicatie met de patiënt, zoals motiverend uitleggen en het stellen van patiëntgerichte doelen op de korte termijn. De nascholing biedt concrete hulpmiddelen zoals het probleemoplossend gesprek en de motivatiemeetlat om eventuele weerstand bij de patiënten op te sporen en weg te nemen.
De workshop Communiceren met kwetsbare ouderen behandelt de communicatieve vaardigheden die de apotheker nodig heeft om optimale zorg te kunnen verlenen aan een patiëntengroep die vaak fysieke beperkingen of beperkte gezondheidsvaardigheden heeft. U leert om informatie over geneesmiddelen middels gestructureerde gespreksvoering te laten aansluiten op de behoefte en het niveau van de individuele oudere. Ook de communicatie met andere zorgverleners komt aan bod.
De nascholing Communicatie bij vaccinatie gaat in op verschillende technieken om informatie in te winnen bij de patiënt over zijn zorgen over vaccinaties. U leert hoe u de patiënt op zijn eigen niveau kunt voorlichten over de voordelen van vaccineren. Vervolgens komen methoden aan bod om samen met de patiënt een weloverwogen keuze te maken over het vaccineren.
De nascholing De rol van de apotheker bij pneumokokken- en HPV-vaccinatie brengt u snel op de hoogte van de ziektelast ten gevolge van deze aandoeningen, de beschikbare vaccins en de adviezen van de Gezondheidsraad. De nascholing behandelt de voor- en nadelen van vaccineren tegen pneumokokken en HPV. Ook de implicaties voor de dagelijkse praktijk in de apotheek komen aan de orde, waaronder de communicatie met patiënten. Na het volgen van de nascholing is uw kennis over deze vaccins up-to-date en bent u in staat om zorgverleners en patiënten te adviseren.
De nascholing Diabetes mellitus type 2 voor en na bariatrische chirurgie behandelt de invloed van reguliere en nieuwe bloedsuikerverlagende middelen op het lichaamsgewicht. De cursus gaat in op de veranderingen van het maagdarmkanaal na de verschillende bariatrische ingrepen en het effect daarvan op diabetes mellitus en het gebruik van bloedsuikerverlagende middelen. Na het volgen van deze nascholing kunt u weloverwogen beslissingen nemen over de rationale van combinaties van antidiabetica en kunt u adviseren over het gebruik antidiabetica bij patiënten die een bariatrische ingreep hebben ondergaan.
De nascholing E-health voor apothekers helpt u digitale oplossingen met succes te implementeren in uw apotheek. Aan de hand van ICT-toepassingen in andere sectoren, zoals Easyjet en PostNL leert u uw diensten verbeteren en uw werkprocessen efficiënter te maken. Met de tips en tricks uit deze nascholing kunt u met e-health de werkdruk in uw apotheek verminderen en de patiënttevredenheid vergroten.
Door de actievere rol die patiënten zijn gaan spelen in hun behandeling, komt het helaas vaker voor dat er conflicten dreigen te ontstaan. Serieus omgaan met klachten en onvrede vraagt soms grote inspanning van de apotheekmedewerker en in enkele gevallen kan een situatie als deze escaleren. Tijdens Effectief communiceren bij dreigende agressie krijgt de deelnemer instrumenten aangereikt om te handelen bij dit soort situaties, zodat de medewerker zijn zorg verlenende rol kan blijven uitvoeren.
De nascholing Effectief onderhandelen leert u een onderhandelproces om te buigen naar een bevredigende oplossing. U neemt kennis van de verschillende onderhandelstijlen en gesprekstechnieken. De interactieve workshop gaat in op de juiste voorbereidingen voor een onderhandeling en het omgaan met emotionele invloedfactoren. Door zelf casuïstiek in te brengen, kunnen de deelnemers van elkaars praktijkvoorbeelden leren.
De nascholing Farmaceutische zorg en oncologie gaat in op de rol van de poliklinische en openbare apotheker bij de zorg voor patiënten met kanker. Tijdens de nascholing komt de actuele stand van zaken rond oncolytica aan bod, alsmede de toxische effecten en de behandeling daarvan. Daarnaast wordt de medicatiebewaking van klassieke chemotherapie en tarageted therapy belicht en de niet-medicamenteuze farmaceutische zorg. Tot slot komen mogelijke farmacotherapeutische interventies bij deze patiëntengroep aan de orde,
De cursus Farmacogenetica bestaat uit een diagnostische toets, een e-module en een fysieke bijeenkomst. Op basis van uw persoonlijke voorkeur kunt u ervoor kiezen het hele traject te volgen of onderdelen hiervan. In de e-module verdiept u zich in de basisprincipes van farmacogenetica. Tijdens de fysieke bijeenkomst leert u farmacogenetische gegevens te verzamelen en vast te leggen. Met behulp van casuïstiek krijgt u inzicht in farmacogenetische gegevens en de gevolgen op het gebruik van geneesmiddelen. Na afloop van de cursus kunt u direct met de opgedane kennis aan de slag.
In de praktijk blijkt het voor veel apothekers lastig te zijn om farmacogenetica toe te passen. Daarom bieden wij de verdiepingscursus Farmacogenetica in de praktijk aan. Na een korte opfrissing van de lesstof van de basiscursus gaat u met behulp van casuïstiek dieper in op de toepasbaarheid van farmacogenetica in de dagelijkse praktijk. U leert waar u op het internet reactievergelijkingen kunt vinden, hoe u een gericht advies kunt opstellen en op welke manier u dit advies het best kunt communiceren naar de aanvrager.
De nascholing Farmacotherapie bij dialyse gaat in op de effecten die dialyse kan hebben op de farmacokinetiek van geneesmiddelen. In de cursus is aandacht voor de epidemiologie van nierfunctievervangende technieken en de invloed die dialyse heeft op de kwaliteit van leven. Verder wordt ingegaan op de pathofysiologie bij het eindstadium nierfalen en de verschillende dialysetechnieken die er zijn en hoe het medicatiegebruik hierop kan worden afgestemd. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leert u hoe u farmacotherapie bij dialyse kan optimaliseren.
De nascholing Farmacotherapie na bariatrische chirurgie gaat in op de effecten die een bariatische ingreep heeft op de farmacokinetiek en farmacodynamiek van geneesmiddelen. De cursus behandelt de middelen die gecontra-indiceerd zijn na bariatrische chirurgie. Ook de geneesmiddelen en supplementen die de patiënt juist wel moet gebruiken komen aan bod. U leert ook voor welke middelen therapeutic drug monitoring noodzakelijk is. Na het volgen van deze cursus bent u in staat het geneesmiddelengebruik van patiënten met een bariatrische ingreep te optimaliseren.
De nascholing Interventiestrategieën is een interactieve workshop en gaat in op de verschillende stijlen van conflictafhandeling en leiderschap. U leert wanneer opbouwende kritiek of feedback de beste interventie is en wanneer een probleemoplossend gesprek. Ook het omgaan met onredelijk gedrag komt aan de orde. U wordt gevraagd zelf casuïstiek in te brengen, zodat de deelnemers van elkaars praktijkvoorbeelden kunnen leren.
Door middel van intervisie kunnen apothekers elkaar adviseren en ondersteunen op een oordeelsvrije en gestructureerde manier. De insteek van intervisie komt vanuit de persoon: hoe doe ik dat? Kan het beter, anders? En hoe doen collega’s dat? Een begeleider helpt om elkaar open vragen te stellen en niet meteen de eigen oplossing te geven. Zo worden gedragspatronen die in de loop der jaren zijn ontwikkeld doorbroken en nieuw gedrag aangeleerd.
De nascholing Invloed uitoefenen in de 1e en 2e lijn geeft u inzicht in de doelen en belangen van diverse overleggroepen en de voorwaarden om tot een goede samenwerking te komen. U leert hoe u de relatie met andere zorgverleners kunt bevorderen en hoe u met hen werkbare afspraken kunt maken. Praktijkvoorbeelden laten u zien hoe andere apotheken de samenwerking met 1e en 2e lijn hebben ingevuld.
Anemie en vitamine deficiënties zijn veelvoorkomende aandoeningen bij oudere patiënten die ons regelmatig voor klinische dilemma’s plaatsen. In deze cursus wordt dieper ingegaan op de oorzaken, gevolgen, diagnostiek en behandeling van de verschillende typen anemie. Daarnaast is aandacht voor klachten en risico’s, oorzaken, diagnostiek en behandeling van een tekort aan vitamine B1 en B6 én de laatste stand van zaken voor wat betreft de behandeladviezen over suppletie van vitamine D en calcium. Aan de hand van casuïstiek leert u door klinisch farmaceutisch te redeneren een afgewogen behandeladvies te formuleren passend bij de situatie van de patiënt.
Duizeligheid, jeuk en plasproblemen zijn veelvoorkomende klachten bij oudere patiënten die ons regelmatig voor klinische dilemma’s plaatsen. In hoeverre staan deze klachten in relatie met medicatiegebruik en/of zijn deze klachten met (aanpassingen in de) medicatie te verhelpen?
In deze cursus wordt dieper ingegaan op de achterliggende oorzaken, diagnostiek en behandeling van duizeligheid, jeuk en mictieklachten. Aan de hand van casuïstiek leert u door klinisch farmaceutisch te redeneren een afgewogen behandeladvies te formuleren passend bij de situatie van de patiënt.
De nascholing Nierfunctie, diagnostiek en bloedgassen behandelt de laboratoriumwaarden en formules voor de schatting van de nierfunctie. De docent gaat ook in op de handhaving van het zuurbase-evenwicht in het bloed. Na het volgen van deze nascholing bent u in staat om de nierfunctie van een patiënt te interpreteren en een juiste aanpassing van de dosering of een alternatief geneesmiddel voor te stellen. Ook heeft u kennis van de fysiologie van weefseloxygenatie en zuur-base homeostase en de meest voorkomende verstoringen daarvan. Tenslotte heeft u weet van de effecten van afwijkingen in nierfunctie en/of zuur-base homeostase op de water- en zouthuishouding van een patiënt.
De nascholing Endocrinologische afwijkingen behandelt de normale hormonale regulatie van de schildklier, bijnier en de gonaden. De stoornissen in de productie van schildklierhormonen en steroïdhormonen wordt behandeld, evenals fertiliteitsproblemen. Tot slot komen de werking en de bijwerkingen van medicatie voor de behandeling van deze aandoeningen aan de orde.
De nascholing Hart- en vaatziekten behandelt de fysiologische rol van lipiden en lipoproteïnen en de oorzaken van afwijkingen in het lipidenspectrum. Daarnaast komt de rol van het laboratoriumonderzoek bij de diagnostiek, risico-inschatting en follow-up van de behandeling van hart- en vaatziekten, zoals hartinfarct en hartfalen, aan de orde.
De nascholing Hematologie en ontsteking behandelt de functie van de verschillende bloedcellen en de diagnostiek van afwijkingen van het bloedbeeld. De docent gaat in op de (patho)fysiologie van hemostase en trombose. U leert welke geneesmiddelen invloed hebben op de hemostase en welke middelen kunnen leiden tot afwijkingen in het bloedbeeld. Ook komt de diagnostiek van ontstekingen met bijbehorende markers aan de orde.
Het functioneren van het maag-, darm- en leverstelsel is van belang voor de homeostase en daarmee allerlei lichaamsfuncties. De opname en verwerking van geneesmiddelen wordt natuurlijk ook beïnvloed, maar dit geldt ook voor macro- en micronutriënten. Klinisch chemische parameters kunnen inzicht geven in het functioneren van het maag-, darm- en leverstelsel. Daarbij kunnen we niet om de leverenzymen, die grote invloed hebben op het metabolisme van geneesmiddelen, heen. Deze nascholing, welke een onderdeel is van Klinische chemie, gaat op deze en aanverwante materie dieper in. Onder andere aan de hand van casuïstiek wordt een link gelegd met de dagelijkse praktijk.
In de nascholing Labwaarden bij medicatiereviews: wat kun je er mee? wordt aandacht besteed aan het bijsturen van de medicatie op basis van labwaarden bij het uitvoeren van een medicatiebeoordeling. Specifiek doel van deze cursus is om de toegepaste kennis te koppelen aan een medicatiebeoordeling. Er wordt dan ook veel gewerkt vanuit analyse van casuïstiek. Men ontwikkelt gevoel voor het interpreteren van labwaarden en leert om adviezen te geven met betrekking tot het medicatiegebruik.
De workshop Manage uw tijd verschaft u op alle mogelijke niveaus inzichten en handvatten om met overzicht en rust het juiste plan van aanpak uit te voeren. De fundamentele oorzaken van een opgejaagd gevoel komen aan de orde, evenals kennis van timemanagement. Zo leert u overzicht houden en de juiste actie ontwikkelen.
Tijdens de Update nieuwe geneesmiddelen bespreekt expert prof. dr. Ton de Boer de nieuwste geneesmiddelen. Het bijwonen van deze sessies is de ideale manier om nieuwe geneesmiddelen zo snel mogelijk in FTO of geneesmiddelcommissies te agenderen. Daarna hebt u de gelegenheid uw vragen te stellen. Zo bent u snel in staat om binnen uw FTO of geneesmiddelencommissie in het ziekenhuis deze middelen te bespreken.
De nascholing Motiveren van de medewerker is een interactieve workshop. U leert wat de motiverende factoren van uw medewerkers zijn en welke demotiverende valkuilen u het moet vermijden. Het is bijvoorbeeld van belang de wensen en behoeften van uw medewerkers te kennen, maar ook uw eigen persoonskenmerken spelen een rol. Door zelf casuïstiek in te brengen, wordt u in staat gesteld van de praktijkvoorbeelden van alle deelnemers te leren.
De cursus Overgevoeligheid voor voedsel; allergie of intolerantie gaat in op de verschillen tussen beide overgevoeligheidsreacties. U leert voor welke voedingsmiddelen allergieën en intoleranties kunnen optreden en hoe vaak deze voorkomen. Ook het optimaal inzetten van de beschikbare allergietesten komt aan de orde. Na het volgen van de cursus bent u op de hoogte van de voor- en nadelen van priktesten en plakproeven, weet u welke farmacotherapeutische mogelijkheden er zijn voor de verschillende soorten allergie en bent u in staat met andere zorgverleners op gelijk niveau af te stemmen over de beste zorg.
Tijdens de nascholing Praktische farmacotherapie: Atherosclerotisch vaatlijden leert u uw farmaceutische expertise in te zetten om de kwaliteit van de farmacotherapie te verhogen. De docent gaat in op de primaire en secundaire preventie van klinisch relevante schade van atherosclerotisch vaatlijden. U leert een weloverwogen beslissing nemen over de toepassing van antihypertensiva, antilipaemica en trombocytenaggregatieremmers. Ook de plaatsbepaling van de nieuwe middelen komt aan bod. Met deze vaardigheden kunt u op populatieniveau verbeteringen aanbrengen in de farmacotherapie en tijdens medicatiebeoordelingen.
Tijdens de nascholing Praktische farmacotherapie: Cardiaal belast leert u uw farmaceutische expertise in te zetten om de kwaliteit van de farmacotherapie te verhogen. De docent gaat onder andere in op de verschillende vormen van hartfalen en de beste wijze van antistolling bij atriumfibrilleren. Aan het einde van de nascholing is uw kennis van de belangrijkste cardiale indicaties in de eerste lijn op een wetenschappelijke, maar praktisch toepasbare wijze up-to-date gebracht. Met deze vaardigheden kunt u op populatieniveau verbeteringen aanbrengen in de farmacotherapie en tijdens medicatiebeoordelingen.
Tijdens de nascholing Praktische farmacotherapie: Chronisch obstructieve longziekten leert u uw farmaceutische expertise in te zetten om de kwaliteit van de farmacotherapie te verhogen. De docent gaat onder andere in op de wetenschappelijke bewijzen voor de medicamenteuze behandelmogelijkheden bij COPD en de indicaties voor inhalatiecorticosteroïden. Met deze vaardigheden kunt u op populatieniveau verbeteringen aanbrengen in de farmacotherapie en tijdens medicatiebeoordelingen.
Tijdens de nascholing Praktische farmacotherapie: Diabetes leert u uw farmaceutische expertise in te zetten om de kwaliteit van de farmacotherapie te verhogen. De docent gaat onder andere in op de bewijzen voor de medicamenteuze preventie van micro- en macrovasculaire complicaties. Zij vertellen ook welke bloedsuikerverlagende middelen de voorkeur hebben en wat de rationale is voor combinaties van middelen. Met deze vaardigheden kunt u op populatieniveau verbeteringen aanbrengen in de farmacotherapie en tijdens medicatiebeoordelingen.
Tijdens de nascholing Praktische farmacotherapie: Neurologie en pijn leert u uw farmaceutische expertise in te zetten om de kwaliteit van de farmacotherapie te verhogen. De docent gaat in op de huidige wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van de belangrijkste neurologische indicatiegebieden in de eerste lijn, naar keuze neuropathische pijn, restless Legs Syndroom of de ziekte van Parkinson. Aan het einde van de nascholing is uw kennis van deze neurologische aandoeningen op een wetenschappelijke, maar praktisch toepasbare wijze up-to-date gebracht. Met deze vaardigheden kunt u op populatieniveau verbeteringen aanbrengen in de farmacotherapie en tijdens medicatiebeoordelingen.
Tijdens de nascholing Praktische farmacotherapie: Psychofarmacologie leert u uw farmaceutische expertise in te zetten om de kwaliteit van de farmacotherapie te verhogen. De docent gaat onder andere in op het bijwerkingenprofiel van antidepressiva en de techniek van switchen, afbouwen en combineren. Ook de zinvolle en onzinnige combinaties van antidepressiva komen aan de orde. Met deze vaardigheden kunt u op populatieniveau verbeteringen aanbrengen in de farmacotherapie en tijdens medicatiebeoordelingen.
De docenten gaan onder andere in op het bijwerkingenprofiel van antidepressiva en de bewijslast voor het langdurig toepassen van benzodiazepines. Ook de zinvolle en onzinnige combinaties van antidepressiva komen aan de orde. Aan het einde van de nascholing is uw kennis van de psychofarmacologie op een wetenschappelijke, maar praktisch toepasbare wijze up-to-date gebracht.
In de cursus Psychofarmaca: achtergronden en toepassing wordt onder meer ingegaan op het analyseren van complexe medicatie met psychofarmaca. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden wordt ingegaan op de rationaliteit van combinaties van geneesmiddelen die niet in de standaarden worden genoemd. Daarnaast worden praktische handvatten gegeven voor het afbouwen en switchen van antidepressiva en het afbouwen van benzodiazepines. Ook wordt aandacht besteed aan irrationele, potentieel schadelijke of onvoldoende onderbouwde toepassingen van psychofarmaca.
Om (kwetsbare) patiënten goed te coachen is inzicht nodig in karakteristieken, zorgen en angsten van patiënten. Maar ook inzicht in de eigen houding, en van het team, ten opzichte van therapietrouw en de invloed hiervan op de communicatie met deze patiënten.
De apotheker heeft zijn apotheekteam en medezorgverleners nodig voor een optimale farmaceutische patiëntenzorg. De toenemende rol van de apotheker als zorgverlener stelt hoge eisen aan de communicatieve vaardigheden van het apotheekteam om deze zorg op goede en efficiënte wijze aan de individuele patiënt te kunnen bieden.
De apotheker heeft zijn apotheekteam en medezorgverleners nodig voor een optimale farmaceutische patiëntenzorg. De toenemende rol van de apotheker als zorgverlener stelt hoge eisen aan de communicatieve vaardigheden van het apotheekteam om deze zorg op goede en efficiënte wijze aan de individuele patiënt te kunnen bieden.
Het gesprek aan de balie heeft zich de laatste jaren steeds verder ontwikkeld tot een tweegesprek tussen patiënt en zorgverlener. In plaats van een gesprek waar algemeen informatie en advies wordt gegeven, wordt het nu een gesprek op maat aansluitend op de kennis, vragen en zorgen van de patiënt aangevuld met de benodigde informatie om het geneesmiddel veilig te gebruiken. Dit komt ook tot uiting in de laatste richtlijn consultvoering.
De nascholing Samenwerken in het apotheekteam is bedoeld om de samenwerking binnen het apotheekteam te verbeteren. De nascholing gaat in op de persoonskernmerken en normen en waarden van de apotheekmedewerkers. Het team leert hoe zij tot een duidelijke taakverdeling kunnen komen. Aan het eind van de nascholingen maakt het team afspraken over het geven van feedback, kritiek en complimenten en worden kleine samenwerkingsproblemen besproken.
Dit toetsingsonderwijs voor apothekers is gericht op het verbeteren van uw professionele communicatie. De theoretische kaders voor klantvriendelijkheid, conflicthantering en omgaan met agressie komen aan de orde, evenals methoden voor gedragsverandering. Een groot deel van de nascholing bestaat uit het bespreken van en oefenen met communicatieve uitdagingen uit uw dagelijkse praktijk, waarbij u feedback krijgt van uw collega’s en trainer. Door het volgen van deze nascholing voldoet u in een keer aan de eis voor toetsing voor de herregistratie als openbaar apotheker-specialist.
De nascholing Verandermanagement is een interactieve workshop. U leert wat de beste timing is voor de introductie van een verandering of een nieuw project. Het omgaan met weerstanden komt aan de orde, net als het anticiperen op de reactie van uw medewerkers. Door zelf casuïstiek in te brengen kunnen de deelnemers van elkaars praktijkvoorbeelden leren.
De nascholing Voeding en geneesmiddelen gaat in op de wisselwerking tussen voeding en geneesmiddelen. Het onderliggend mechanisme van deze interacties komt aan bod. Ook de effecten van geneesmiddelen op de nutriëntenstatus, stofwisseling en eetlust komen aan de orde. Na het volgen van deze nascholing bent u in staat om bewaking op geneesmiddelvoedingsinteracties uit te voren. U bent op de hoogte van de adviezen bij klinisch relevante interacties en u kunt patiënten en zorgverleners adviseren over gelijktijdig gebruik van voedingssupplementen en geneesmiddelen.